Wat mag je eten bij buikgriep?

Standaard

Wanneer je te maken hebt met buikgriep voel je, je uiteraard erg ziek. Dit wordt niet uitsluitend veroorzaakt door de vaak pijnlijke buikkrampen waar je mee te maken krijgt, maar ook door het feit dat je last zal hebben van diarree en misselijkheid. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat mensen met buikgriep helemaal geen trek hebben in eten. Toch is het belangrijk voor je maag en darmen om zo snel mogelijk terug voedsel op te nemen. Alleen door te eten zorg je er namelijk voor dat je normale transit terug op gang komt wat van cruciaal belang is om vlot te herstellen van buikgriep. Heb jij ook te maken met buikgriep en zou je graag iets willen eten, maar heb je er geen idee van wat? Wij schotelen je in dit artikel graag een aantal interessante mogelijkheden voor.

Opgepast met eten bij diarree

Diarree is één van de voornaamste symptomen die nagenoeg altijd gepaard gaat met buikgriep. Wanneer jij ook diarree hebt is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat hetgeen je eet niet rijk mag zijn aan vezels. Dergelijke producten mogen dan wel gezond zijn, ze stimuleren de darmtransit en dat is bij diarree uiteraard niet wenselijk. Proberen in het geval van buikgriep met diarree dan ook zeker bruin brood net als volkoren rijst en rauwe groenten en fruit te vermijden. Bovendien zijn ook gebakken vetstoffen in deze situatie beslist niet aan te raden.

Wat wel eten bij buikgriep?

Nu je weet wat je vooral niet moet eten bij buikgriep zal je ook graag willen weten welke voedingswaren dan wel zonder zorgen gegeten mogen worden. Vervang bruin brood door wit bruid of volkoren rijst door gewone, witte rijst. Bovendien kunnen ook gekookte groenten een aanrader zijn net als wortelpuree en geloof het of niet, maar ook appelmoes kan uitstekend werken tegen diarree. Wanneer je graag iets van vlees wil eten is het aan te raden om gebruik te maken van mager vlees zoals bijvoorbeeld kip, kalkoen of kalfsvlees. Ook een beetje vis (zonder saus!) kan doorgaans geen kwaad.

Ook drinken is belangrijk

Zoals eerder aangegeven mag het dan erg belangrijk zijn om zo snel mogelijk terug te beginnen met eten bij buikgriep, ook drinken is belangrijk. Sterker nog, eigenlijk is drinken nog belangrijker dan eten omdat in extreme gevallen van buikgriep het risico op uitdroging bestaat. In geval van buikgriep zijn er verschillende dranken die interessant kunnen zijn om te drinken. Denk niet alleen aan een gemixte soep die bijzonder gezond is, maar ook gewoon mineraalrijk water is een aanrader. Gashoudende dranken zijn dan weer in het geheel niet aan te raden. Alleen cola kan gedronken worden, maar dan wel uitgeblust. Dit kan je bekomen door gewoon in de cola te roeren met een lepeltje. Het spreekt tot slot voor zich dat mensen met buikgriep er goed aan doen om geen alcohol te drinken. Deze dranken kunnen mogelijke uitdroging namelijk nog erger maken.

Blijven eten met buikgriep!

We kunnen ons goed voorstellen dat je tijdens de eerste en tweede dag buikgriep niet zoveel zin zal hebben in eten. Toch is het zoals eerder reeds aangegeven zeer belangrijk om zo snel mogelijk terug de nodige voeding tot je te nemen. Alleen op deze manier zorg je er namelijk voor dat je maag en darmen zich snel kunnen herstellen en terug kunnen aansterken. Heb je echt helemaal geen trek in eten en voel je, je misselijk? In dat geval is het vooral belangrijk om goed te blijven drinken. Besteed hier vooral bijzondere aandacht aan bij jonge kinderen en senioren.