Wat is het verschil tussen zomergriep en buikgriep?

Standaard

Steeds vaker wordt er tijdens de zomermaanden gesproken van de zogenaamde zomergriep. Van de buikgriep weten we ondertussen dat deze eigenlijk geen echte griep is en dat geldt ook voor de zomergriep. Eigenlijk kunnen we deze laatste samen met buikgriep in één adem noemen. Mensen gaan er echter nog steeds vanuit dat de buikgriep alleen maar tijdens het najaar en de winter kan opduiken, maar in werkelijkheid is het een aandoening die je het hele jaar door kan oplopen. Tijdens de zomer hebben mensen echter veelal de neiging om de buikgriep “zomergriep” te noemen, ook al is er eigenlijk helemaal geen verschil tussen beide ziektes. Wil je graag meer weten over de zomergriep? Ontdek er dan snel alles over in dit artikel!

Zomergriep is geen voedselinfectie

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de zomergriep niet gelijk staat aan een voedselinfectie. Het verschil tussen beide aandoeningen is echter niet eenvoudig vast te stellen omdat de symptomen nagenoeg hetzelfde zijn. De manier waarop de aandoeningen veroorzaakt worden is wel verschillend. In het geval van zomergriep is er namelijk sprake van een virus. Het gaat daarbij om de enterovirussen of norovirussen. Niet alleen deze virussen, maar ook parasieten kunnen deze aandoening veroorzaken. Is er sprake van een voedselinfectie, dan ligt geen virus, maar wel bacteriën aan de basis. Tijdens de zomer wordt er bijvoorbeeld vaak een barbecue gehouden. Tijdens het barbecueën worden er vaak fouten gemaakt waardoor er zich bacteriën ontwikkelen in het eten. Deze bacteriën kunnen een voedselinfectie en de bijbehorende (ernstige) symptomen veroorzaken. Let op, ook het niet veilig bewaren van voedsel in de koelkast kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met een voedselinfectie.

Hoe krijg ik zomergriep?

De meeste mensen zullen na het lezen van dit artikel er alles aan willen doen om de zogenaamde zomergriep te voorkomen. Dat is op zich mogelijk, alleen kunt u het risico niet helemaal inperken. Besmetting met zomergriep vindt immers doorgaans plaats door middel van ontlasting en braaksel. Met andere woorden, iemand die zomergriep heeft en die na een toiletbezoek de handen niet grondig reinigt kan er voor zorgen dat andere mensen besmet worden. Het gewoon geven van een hand kan daar reeds voor volstaan. Het is mede omwille van deze reden dat de zomergriep ieder jaar opnieuw ook heel veel kinderen treft. Zij zijn veelal nog niet in die mate bezig met hygiëne dat ze beseffen dat ze het risico lopen om ziek te worden wanneer ze niet voldoende de handjes wassen. Ook veel volwassenen zien dit echter nog regelmatig over het hoofd met alle risico’s van dien. Om zomergriep te voorkomen mag het dan ook duidelijk zijn dat een goede hygiëne absoluut essentieel is.

Zomergriep behandelen

We weten inmiddels dat de zomergriep en de buikgriep één en dezelfde ziekte is. Bijgevolg verschilt ook de behandeling van beide aandoeningen niet. We weten van buikgriep dat er geen specifieke behandeling voor bestaat. Het enige wat je kan doen is de symptomen zoveel mogelijk beperken door het nemen van bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld braken en diarree. Naast het nemen van deze medicijnen is het vooral belangrijk om voldoende te rusten en zeker tijdens de zomer ook voldoende te drinken. Sowieso verliezen mensen die te maken hebben met de buikgriep enorm veel vocht en dat verlies moet worden opgevangen. Drink met andere woorden voldoende en zorg er bij voorkeur voor dat u op deze manier ook een beetje suikers binnen krijgt. Drink dan ook bij voorkeur geen water, maar bijvoorbeeld uitgebluste cola. Uiteindelijk zouden de symptomen van de aandoening binnen de drie dagen aanzienlijk moeten verbeteren. Blijft de zomergriep langer aanhouden of heeft u het idee dat de symptomen nog erger worden, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dokter.