Wat is een buikgriepepidemie?

Standaard

De buikgriep treft ieder jaar opnieuw heel veel mensen. Vaak is het beruchte norovirus verantwoordelijk voor de besmetting. In bepaalde gevallen kan er zomaar sprake zijn van een heuse epidemie. We spreken van een buikgriepepidemie wanneer een groep mensen in één keer met de ziekte te maken krijgt. Dit kan gaan van een groepje mensen op kantoor of in een school tot een hele stad of provincie die aan de ziekte ten prooi valt. Een buikgriepepidemie kan voorkomen in heel het land, maar ook over heel Europa. In het jaar 2014 bijvoorbeeld was er sprake van een opmerkelijk groot aantal gevallen van buikgriep en dat niet alleen in België en Nederland, maar ook in tal van andere Europese landen. Meer weten over een buikgriepepidemie? Lees dan snel verder!

Hoe een buikgriepepidemie voorkomen?

Het voorkomen van een buikgriepepidemie kan eigenlijk slechts op één manier, namelijk door zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Het is essentieel om bijvoorbeeld na een toiletbezoek de handen te wassen, maar toch biedt een optimale hygiëne geen zekerheid dat je niet te maken zal krijgen met de aandoening, in tegendeel. Wie zegt bijvoorbeeld dat andere mensen ook hun handen wassen na een toiletbezoek? Wanneer er een bepaalde persoon dat niet doet en je hem de hand schudt kan een dergelijke eenvoudige handdruk voldoende zijn om de ziekte over te geven. Waakzaamheid is wat dat betreft dus zeker en vast geboden. Buikgriep is één van de aandoeningen die zich razendsnel kan verspreiden, zeker in minder hygiënische gebieden.

Buikgriepepidemie tijdens uw vakantie

Het komt niet zelden voor dat er een buikgriepepidemie uitbreekt tijdens uw vakantie. In veel landen en gebieden zowel in als buiten Europa is de hygiëne een stuk minder dan bij ons. Het is vooraf dan ook erg belangrijk om na te gaan hoe het is gesteld met de hygiëne op uw vakantiebestemming. Vooral plaatsen waar veel mensen samen komen of zelfs samen leven is wat dat betreft gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld maar eens aan grote resorts of aan een cruiseschip. Cruiseschepen zijn vaak het slachtoffer van een buikgriepepidemie. In een dergelijk geval kunt u als passagier eigenlijk vrij weinig doen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het dan gewoon essentieel om goed uw handen te wassen vooraleer u eten aanraakt. Echter, wanneer andere mensen die besmet zijn met de buikgriep het eten hebben aangeraakt kan je natuurlijk alsnog besmet geraken met het virus. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat een buikgriepepidemie voorkomen dus werkelijk bijzonder moeilijk is.

Hoe handelen bij een buikgriepepidemie?

Wanneer je het slachtoffer wordt van een broeiende buikgriepepidemie is het belangrijk om op gepaste wijze te handelen, maar hoe doe je dat precies? Allereerst is het zo dat er geen sluitende medicatie bestaat die buikgriep kan genezen. Wel is het zo dat verschillende soorten medicijnen de symptomen van buikgriep kunnen aanpakken. Het kan bijvoorbeeld al wonderen doen om de diarree, buikkrampen en het braken te stoppen of in ieder geval te verminderen. Wanneer je besmet bent geraakt met buikgriep is het belangrijk om in de eerste 24 tot 48 uur zo weinig mogelijk te eten tenzij je, je er echt goed bij voelt. Drinken is wel bijzonder belangrijk. Om uitdroging te voorkomen is het erg belangrijk om voldoende te drinken en bij voorkeur geen gewoon water, maar drankjes (uitgeblust, dus zonder prik) die over een bepaalde hoeveelheid suiker bevatten. Uitgebluste Cola is bijvoorbeeld ideaal. Na afloop van de eerste 48 uur is het ergste van de buikgriep voorbij en kan je terug langzaam maar zeker wat meer beginnen eten. Let wel, eet zeker de eerste dagen niet al te vet. Doe je dat wel, dan is de kans bestaande dat je nog een aantal dagen extra te maken zult krijgen met de vervelende symptomen van de buikgriep.