Wat is buikgriep?

Standaard

We denken eigenlijk allemaal wel dat we weten wat buikgriep is, alleen is de realiteit vaak anders. Een rondvraag bij mensen die denken aan buikgriep te lijden zou meer dan waarschijnlijk duidelijk maken dat meer dan de helft niet precies weten wat buikgriep nu echt is en hoe het wordt veroorzaakt. In ieder geval is het belangrijk om buikgriep niet als een gewone griep te aanzien. De gewone griep is vooral actief in bepaalde maanden van het jaar waardoor de kans dat u bijvoorbeeld in de zomer te maken krijgt met griep erg klein is. Voor buikgriep geldt deze periode eigenlijk niet. Buikgriep kunt u dan ook in theorie het hele jaar door krijgen.

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat u buikgriep op twee verschillende manieren kunt krijgen. Zowel een infectie als een bacterie kunnen immers aan de oorzaak liggen van buikgriep. Toch zit er een werkelijk verschil tussen beide vormen van buikgriep. Allereerst is het zo dat een bacteriële buikgriep doorgaans erger is dan een buikgriep die wordt veroorzaakt door een infectie.

Aan de andere kant is het dan weer wel zo dat een bacteriële buikgriep beter behandeld kan worden omdat er wel degelijk geneesmiddelen voor genomen kunnen worden. U kunt er natuurlijk ook bij een buikgriep die wordt veroorzaakt door een infectie voor kiezen om medicatie in te nemen, alleen is de kans dat deze helpt bijzonder klein. Dit zorgt er voor dat een bacteriële infectie dan wel erger mag zijn, ze is tegelijk wel een stuk beter behandelbaar.

Verder zijn de symptomen van buikgriep veelal niet gelijk aan die van de echte griep. Kenmerkend voor buikgriep is vooral buikpijn, diarree en misselijkheid. Heel wat mensen denken dat er bij buikgriep ook automatisch koorts komt kijken, maar dat is niet het geval. Probeer bij buikgriep ook altijd uit te maken waar de pijn zich situeert en hoe erg de pijn in kwestie is. Buikgriep kan immers symptomen teweegbrengen die sterk gelijken op andere aandoeningen. Bij twijfels wordt het altijd aangeraden om uw huisarts te contacteren.

Hoewel buikgriep in de meeste gevallen onschuldig is wordt het in bepaalde gevallen toch aangeraden om contact op te nemen met een behandelende arts. Vooral bij baby’s en ouderlingen wordt het aangeraden om de evolutie van de buikgriep goed in het hoog te houden. Zij kunnen immers al snel last krijgen van uitdrogingsverschijnselen en dan moet er direct ingegrepen kunnen worden. Om dit te voorkomen moet u er hoe dan ook altijd voor zorgen dat de patiënt goed blijft drinken. Drinken is bij buikgriep dan ook veel belangrijker dan eten.