Wat is BRAT?

Standaard

Mensen die te maken hebben gekregen met de buikgriep kunnen na afloop van de aandoening maar beter niet direct opnieuw beginnen met erg vettig te eten. Er wordt bijgevolg aan deze mensen voorgesteld om zich te houden aan de bekende BRAT regel. Door de jaren heen hebben experts binnen de medische sector vastgesteld dat bepaalde voedingswaren in het bijzonder interessant waren voor mensen die net de buikgriep hadden overwonnen. Deze voedselwaren werden gebundeld en gelden tegenwoordig als de perfecte opstart nadat u met een ernstige maag- & darmaandoening te maken heeft gekregen. Bent u eveneens nieuwsgierig naar deze voedselwaren? We vertellen er u graag alles over in dit artikel!

Wat is BRAT?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen, BRAT staat voor banaan, rijst, appelmoes en toast. De vraag is natuurlijk waarom er specifiek voor deze voedselwaren werd gekozen. Wel, het antwoord op deze vraag is eigenlijk bijzonder eenvoudig. Al deze verschillende voedselwaren zorgen er immers niet alleen voor dat uw energie terug op pijl wordt gebracht, daarnaast zorgen ze er eveneens voor dat uw spijsvertering niet meteen te zwaar wordt belast. Het is na afloop van buikgriep steeds erg belangrijk om niet meteen te vettig te eten. Doet u dat wel, dan loopt u namelijk het risico dat u terug hervalt. Het spreekt voor zich dat herhaaldelijke gevallen van buikgriep op korte termijn ook voor uw buik niet meteen interessant te noemen is. Rekening houden met BRAT is dus beslist interessant en kan er zomaar voor zorgen dat u binnen de kortste keren terug de oude bent.

Het gebruik van probiotica

Hoe interessant het ook mag zijn om rekening te houden met de BRAT richtlijnen, een eventuele extra behandeling is afhankelijk van de aard van de buikgriep. In bepaalde gevallen moeten mensen namelijk antibiotica slikken om de bacterie in hun lichaam te lijf te gaan. Is dat ook bij u het geval, dan kan het mogelijks interessant zijn om nadien een zogenaamde probiotica in te nemen. Probiotica lost de aandoening op zich niet op, maar zal er wel voor zorgen dat de darmflora terug enigszins wordt hersteld. Vooral wanneer u last blijft ondervinden van maag en darmen is het gebruik van dergelijke supplementen zeker en vast een aanrader.

Hou het bij licht verteerbare voeding

Wanneer u de buikgriep heeft overwonnen is het van het grootste belang om niet snel terug te beginnen met het eten van erg vettig eten. Over het algemeen wordt aangeraden om zeker nog een extra week goed te letten op wat u eet. Vervolgens kunt u langzaam maar zeker terug iets vettiger gaan eten indien u dat wenst. Probeer met andere woorden niet direct na afloop van de buikgriep terug frieten of andere erg vettige maaltijden te eten. Zoals gezegd kan dit er voor zorgen dat u binnen de kortste keren terug hervalt en dat is uiteraard niet meteen de bedoeling. Door voldoende op uw voeding te letten voor een bepaalde tijd kunt u in ieder geval het risico op hervallen aanzienlijk beperken.