Wat helpt bij buikgriep?

Standaard

Wat helpt bij buikgriep? Het is een vraag die veel mensen die te maken krijgen met deze vervelende aandoening zich stellen. Jammer genoeg bestaat er tot op de dag van vandaag nog geen echt medicijn voor het oplossen van buikgriep. Dit neemt evenwel niet weg dat er geen middeltjes op de markt verkrijgbaar zijn die je kunnen helpen om de symptomen van deze ziekte te beperken. Op zich is buikgriep namelijk vrij onschuldig, maar het ellendige gevoel die je er door krijgt gecombineerd met diarree en misselijkheid zorgt er niet zelden voor dat je niet meer in staat bent om je dagelijkse taken uit te voeren. In ieder geval, stel jij je ook de vraag “wat helpt bij buikgriep?”. In dat geval geven we je in dit artikel alvast graag enkele zeer interessante tips!

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectieziekte. In principe kunnen we buikgriep niet echt één enkele aandoening noemen. Het is dan ook in principe een verzamelnaam van verschillende problemen die kunnen ontstaan aan de maag- of darmen. Vooral het zogenaamde norovirus wordt aanzien als de belangrijkste vorm van buikgriep. Deze treft elk jaar opnieuw heel wat mensen (zowel jong als oud) in Nederland en België en kan zelfs volledige cruiseschepen ziek maken. Wil je er zeker van zijn dat de kans dat ook jij met buikgriep te maken krijgt zo beperkt mogelijk kan worden gehouden? Dan is zorgen voor een uitstekende hygiëne altijd een absolute must.

Wat te doen tegen buikgriep?

Ondertussen weet je dus wat buikgriep is en hebben we meteen ook een eerste tip gegeven om te voorkomen dat jij met deze vervelende ziekte te maken krijgt. Krijg je onverhoopt toch te maken met buikgriep, dan is het vanzelfsprekend dat je graag zal willen weten wat je kan doen om die vervelende symptomen te lijf te gaan. Wel, wij hebben enkele interessante tips op dit vlak voor jou op een rijtje gezet.

Veel rusten

De eerste tip die we je kunnen geven brengt twee belangrijke voordelen met zich mee. Veel rusten zorgt er bij buikgriep namelijk voor dat je lichaam even tot rust kan komen. Continue naar het toilet moeten lopen, te maken krijgen met buikkrampen en moeten overgeven is namelijk geen pretje en kan behoorlijk afmattend zijn. Door te rusten krijg je net iets meer comfort, althans voor een bepaalde tijd. Goed rusten brengt bovendien als tweede voordeel met zich mee dat je lichaam eenvoudiger opgewassen zal zijn tegen de buikgriep waardoor ze sneller zal komen te verdwijnen.

Bespreek welke medicijnen er genomen kunnen worden

Neem contact op met je huisarts en bespreek welke medicijnen je kan nemen. Deze medicijnen zullen in het bijzonder bedoeld zijn om de diarree een halt toe te roepen en er voor te zorgen dat, dat misselijke gevoel verdwijnt. Let op, bepaalde medicijnen mogen slechts gedurende enkele dagen in een beperkte dosis worden ingenomen. Neem altijd contact op met je huisarts om na te gaan welke medicijnen door de zieke in kwestie wel en welke beter niet worden ingenomen.

Blijf drinken!

Het kan niet zo aangenaam zijn om te moeten drinken wanneer je buik overhoop ligt, maar toch is dit bijzonder belangrijk. Ook een klein hapje proberen eten is belangrijk om je maag en  darmen terug goed te kunnen laten werken, maar blijven drinken is cruciaal. Door onvoldoende te drinken kan je namelijk sporen van uitdroging gaan vertonen. Wil je niet zomaar water drinken? Dan kan een beetje uitgebluste cola (cola zonder prik) eveneens een aanrader zijn. Drink uiteraard geen sappen met fruit!

Wat te doen bij aanhoudende buikgriep?

Wanneer je bovenstaande tips volgt zal het doorstaan van je buikgriep meteen een stuk aangenamer worden. Bovendien is de kans bijzonder groot dat ze na enkele dagen alweer tot het verleden behoort. Dit neemt evenwel niet weg dat je altijd aandachtig moet zijn voor de symptomen en het verdere verloop van buikgriep. De symptomen van deze aandoening kunnen namelijk ook zomaar in de richting van iets anders wijzen. Blijft de buikgriep dus langer dan een paar dagen aanhouden of worden de symptomen alleen maar erger? Dan is het altijd belangrijk om (terug) contact op te nemen met je huisarts!