Wanneer heb je buikgriep?

Standaard

Wanneer heb je buikgriep? Het lijkt op het eerste zicht een eenvoudige vraag (en dat is het ook), maar het antwoord is dat allerminst. Uiteraard zijn de symptomen van buikgriep bij iedereen wel bekend, maar het vervelende is dat deze lang niet alleen kenmerkend zijn voor buikgriep. Een zeurend gevoel in de buik, krampen en diarree zijn slechts enkele symptomen die voor kunnen komen bij buikgriep, maar ook kunnen wijzen in de richting van een andere aandoening of ziekte. Ook al heb je met andere woorden een aantal symptomen die in eerste instantie in de richting van buikgriep wijzen, dan nog kan het de moeite waard zijn om voor de zekerheid even de huisarts te controleren. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat om bijvoorbeeld kinderen of ouderlingen. Wanneer heb je buikgriep? Wij proberen het je duidelijk te maken op deze pagina!

Deze symptomen kunnen wijzen op buikgriep

Wanneer je te maken hebt met buikgriep zal je er rekening mee moeten houden dat je geconfronteerd kan worden met een aantal zeer vervelende symptomen. Uiteraard hebben deze symptomen vooral betrekking tot de maag en darmen. Zo is er bij buikgriep altijd sprake van krampen, zal je te maken hebben met een waterachtige diarree en kan je ook misselijk zijn en moeten overgeven. De ernst van de symptomen is altijd afhankelijk van het soort buikgriep waarmee je te maken hebt. Een bacteriële buikgriep is altijd het ergst en veroorzaakt de meest heftige symptomen. Eventueel zou buikgriep ook gepaard kunnen gaan met spierpijnen en in alle gevallen voelt de persoon in kwestie zich ronduit ellendig.

Wanneer je te maken hebt met buikgriep zal je dus kunnen vaststellen dat je, je echt ziek voelt. Het is dan ook niet voor niets dat kinderen met buikgriep steeds een briefje krijgen van de dokter om niet naar school te moeten. Ook volwassenen die normaal zouden moeten gaan werken blijven beter thuis om uit te zieken. Uitzieken is trouwens het enige wat je tegen buikgriep kan doen. De aandoening moet altijd uit zichzelf genezen en er is dus geen concrete medicatie voor verkrijgbaar. Wel is het zo dat er diverse geneesmiddelen bestaan die je kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Op deze manier kan bijvoorbeeld de ernst van de diarree worden aangepakt en ook het gevoel van misselijkheid dat je overvalt is zo deels te verhelpen. Dit maakt het leven van mensen met buikgriep alvast een stuk aangenamer en zorgt er voor dat je terug optimaal kan uitrusten. Als je continue naar het toilet moet lopen is dat uiteraard helemaal niet het geval, in tegendeel…

Koorts? Ja, maar niet altijd!

Er is al zeer veel gezegd en geschreven over koorts bij buikgriep. Het is perfect mogelijk dat je buikgriep hebt en hoge koorts maakt (bij een bacteriële buikgriep kan de koorts zelfs oplopen tot 39 graden of meer), maar daar staat tegenover dat het eveneens mogelijk is dat er helemaal geen koorts bij komt kijken. Zie koorts dan ook nooit als een cruciaal symptoom van buikgriep. Is er bij jou wel sprake van koorts? Dan kan het dus wel nog steeds zijn dat je te maken hebt met een vorm van buikgriep. Net zoals geldt voor de hierboven aangegeven symptomen geldt echter ook voor koorts dat ze nog bij heel wat andere aandoeningen voor kan komen. Bij twijfel is het dan ook in dit geval zeker een must om even de huisarts te contacteren.

Hoe kan je buikgriep doorkomen?

In eerste instantie is het bij buikgriep altijd zeer belangrijk om voldoende vocht te blijven innemen. Dat is noodzakelijk omdat het risico bestaat dat je anders gaat uitdrogen. Voldoende drinken is dan ook een must. Forceer je niet om te eten en eet alleen maar licht verteerbare dingen. Een hamburger, frietjes en mayonaise is bij buikgriep geen goed idee… Sowieso zal je er ook maar weinig zin in hebben, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Door het nemen van de nodige medicatie om je symptomen te verlichten (vraag je huisarts of de apotheek voor meer informatie) is het tot slot mogelijk om binnen enkele dagen terug helemaal op de been te zijn. Let wel, ook na afloop van buikgriep is het aan te raden om nog even licht te eten. Je wil je maag en darmen namelijk ongetwijfeld de kans geven om zich volledig te herstellen vooraleer terug zware voeding te verduren te krijgen. Indien je merkt dat de buikgriep niet overgaat of de symptomen erger worden is het een must om zo snel mogelijk (terug) contact op te nemen met de huisarts!