Verschijnselen buikgriep

Standaard

Buikgriep is een ziekte die beschikt over een zeer korte incubatietijd. Dit wil zeggen dat u kort na het optreden van de infectie of de bacterie zich ziek zult beginnen voelen. In de meeste gevallen zelfs binnen de 48 à 72 uur. Eveneens kenmerkend voor buikgriep is dat de manier waarop de ziekte kan uitbreken kan verschillen. In het ene geval zult u van het ene moment op het andere te maken krijgen met krampen en diarree en zult u zich slecht voelen.

In andere gevallen is het zo dat de buikgriep zich langzaam doorzet waardoor u op dag één eerder te maken zult hebben met matige symptomen die langzaam maar zeker erger worden. Hoe dan ook kunnen de symptomen of verschijnselen van buikgriep aardig verschillen. Er mogen dan een aantal symptomen zijn die steeds terugkomen, er zijn er ook die bepalend zijn voor de ernst van de buikgriep.

Vaak wordt bijvoorbeeld gedacht dat een buikgriep altijd gepaard gaat met koorts, maar dat is niet het geval. Ook zonder koorts kunt u immers perfect lijden aan buikgriep. Andere symptomen die iets frequenter voorkomen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid, weinig of geen eetlust en algemene moeheid. Het probleem is echter dat deze symptomen door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt kunnen worden. Gaan ze binnen de drie dagen terug weg of minderen ze aanzienlijk, dan is de kans groot dat het om een onschuldige buikgriep gaat. Houden de symptomen echter langer dan drie dagen aan en maakt u koorts, dan is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een dokter.

Naast bovenstaande kunnen er ook nog andere verschijnselen de kop opsteken bij buikgriep. Denk hierbij aan een raar gevoel in de buik, een gerommel in de buik, een gebrekkige concentratie en zelfs hoofdpijn kan een gevolg zijn van buikgriep. Hoe dan ook is het tot slot belangrijk om er rekening mee te houden dat de buikgriep eigenlijk niets te maken heeft met de gewone griep en u deze dan ook het hele jaar door gewoon kunt krijgen. Wel is het zo dat er veelal een piek wordt vastgesteld in de maanden februari en maart wanneer de zogenaamde rotavirusinfectie het frequentst voorkomt.