Uitdroging

Standaard

Aandoeningen aan de maag of darmen brengen over het algemeen vooral de nodige overlast met zich mee. Mensen die met bijvoorbeeld buikgriep te maken krijgen hebben doorgaans altijd last van een stevige diarree en ook misselijkheid met overgeven is een vaak voorkomend symptoom. Op zich zijn dit stuk voor stuk uiteraard vervelende symptomen, maar gelukkig zijn ze doorgaans vrij onschuldig. Doorgaans, niet altijd dus, want zowel diarree als overgeven kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met uitdrogingsverschijnselen en deze moeten koste wat het kost worden voorkomen.

Hoe kan dat? Zeer eenvoudig. Wanneer je reeds de nodige informatie op deze website hebt gelezen is het ongetwijfeld duidelijk geworden dat je voldoende moet drinken. Dat kan soms vervelend zijn omdat ook drank een bepaalde impact kan hebben op je maag en darmen, maar toch moet je het doen. Drink wel met mate en zorg er voor dat je alleen dat drinkt wat je mag drinken. Meer weten? We vertellen je in dit artikel graag meer over het voorkomen van uitdroging bij buikgriep.

Wat drinken?

De eerste vraag die je, je ongetwijfeld stelt is natuurlijk wat je precies kan drinken en wat je maar beter kunt vermijden. Eigenlijk zijn er verschillende antwoorden mogelijk op deze vraag. Water kan goed zijn, maar bevat geen suikers. Specifiek bij buikgriep wordt het erg vaak aangeraden om cola te drinken. Let wel, de cola moet uitgeblust zijn. Het gas dat in cola zit kan namelijk een negatieve impact hebben op uw darmen. Het zorgt voor extra gas in de darmen en aldus ook buikkrampen of andere gerelateerde klachten. Uitgebluste cola is echter een prima drankje om te drinken wanneer je last hebt van buikgriep. Het is lekker, het bevat suikers en zal voor geen (extra) overlast zorgen voor mensen met buikgriep.

Hoeveel drinken?

Bovenstaande wil niet zeggen dat je in het geval van buikgriep meteen liters water of andere dranken per dag moet gaan drinken. Het is gewoon essentieel om een normale dosis vocht binnen te krijgen zodat je geen last krijgt van uitdroging. Dat geldt in het bijzonder voor oudere mensen, maar ook voor erg jonge kinderen waar de ouders toezicht over moeten houden. Verder komt de buikgriep ook steeds vaker voor in warme (zomer)maanden waardoor ook zweet het nodige gevaar met zich mee kan brengen. Wil je er alles aan doen om uitdroging te voorkomen, hou er dan in ieder geval rekening mee dat iedere vorm van vochtverlies belangrijk is om op te vangen. Doe je dat niet en merk je dat je lijst krijgt van uitdrogingsverschijnselen, dan is het bijzonder belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te contacteren.

Gevaarlijk

Het kan niet genoeg worden herhaald, uitdroging is één van de gevaarlijkste symptomen die verbonden zijn aan aandoeningen aan de maag of darmen. Wanneer symptomen van uitdroging de kop opsteken is het dan ook zeer belangrijk om zo spoedig mogelijk een dokter op te bellen. Uitdroging kan op tal van verschillende manieren worden vastgesteld, bijvoorbeeld door een droge mond en tong, hevige hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, koude handen en voeten, een algemeen zwak gevoel, een verlaagde bloeddruk, verwardheid, het ontbreken van tranen, nagels die blauw kleuren en ga zo maar door. Er zijn op het internet complete lijsten terug te vinden met alle symptomen. Vooral wanneer een combinatie van de aangehaalde symptomen voorkomt is de kans reëel dat je te maken hebt met uitdroging. Heb je met andere woorden last van buikgriep, hoe lastig deze ziekte soms ook kan zijn, blijf vooral voldoende drinken. Kan je niet eten, dan is dat op zich geen probleem, maar drinken moet je koste wat het kost blijven doen!