Is buikgriep besmettelijk?

Standaard

Het spreekt voor zich dat buikgriep alles behalve een aandoening is die je graag wil oplopen. Buikgriep mag dan namelijk op zich geen ernstige aandoening zijn, dat neemt niet weg dat de symptomen die er aan verbonden zijn zeer vervelend kunnen zijn. Een aanhoudende, vaak erg ongemakkelijke buikpijn zorgt er in combinatie met diarree en een misselijk gevoel voor dat veel mensen hun dagelijkse verplichtingen niet kunnen nakomen. Werken of naar school gaan zit er met buikgriep dan ook doorgaans niet in. Hebben veel mensen in je directe omgeving te maken met buikgriep en wil je graag weten of deze besmettelijk is? Op de vraag “Is buikgriep besmettelijk?” geven we je graag een concreet antwoord in dit artikel.

Hoe kan ik buikgriep oplopen?

Buikgriep is een ziekte die je op tal van verschillende manieren kan oplopen. Vooral hygiëne is in dit gegeven van zeer groot belang. Veel mensen staan er onvoldoende bij stil, maar het is mogelijk om op tal van verschillende manieren bacteriën op je handen te krijgen. Iemand een hand geven of de deurklink van het toilet vastnemen zijn op dit vlak slechts enkele van de vele voorbeelden die we kunnen aanhalen. Buikgriep oplopen is dus op zeer veel verschillende manieren mogelijk, maar hoe kan je ze voorkomen? Als volgt:

Tip 1: Regelmatig de handen wassen

De belangrijkste tip die we je kunnen geven om buikgriep te voorkomen is regelmatig de handen wassen. Veel mensen houden er geen rekening mee, maar wanneer je iemand bijvoorbeeld de hand hebt geschud is het altijd interessant om even het toilet op te zoeken om de handen te reinigen. Wanneer je naar het toilet gaat is het uiteraard ook belangrijk om nadien de handen grondig te wassen. Pas op, wanneer je, je in een gemeenschappelijk toilet bevindt is het niet aan te raden om na het reinigen van de handen de deurklink van het toilet nog vast te nemen. Probeer de deur dan ook bij voorkeur op een andere manier te openen indien mogelijk.

Tip 2: Vermijd direct contact met een zieke

Heeft iemand uit je directe omgeving te maken met buikgriep? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om direct contact te vermijden. Met andere woorden, niet kussen, niet knuffelen en ook een hand geven is niet zonder risico’s.

Tip 3: Let op met het bereiden van maaltijden

Het feit dat iemand met buikgriep zo besmettelijk is zorgt er voor dat het niet aan te raden is om de persoon in kwestie voeding klaar te laten maken. De kans is namelijk zeer groot dat het voedsel wordt besmet. Wanneer jij dit gerecht vervolgens zal opeten is de kans bijzonder groot dat je eveneens met buikgriep zal te maken krijgen.

Tip 4: Ververs de handdoeken dagelijks

De vierde en laatste tip heeft betrekking tot de handdoeken die in huis worden gebruikt. Het wordt immers aangeraden om deze dagelijks te verversen. Door het dagelijks verversen van de handdoeken in de badkamer en de keuken (belangrijk!) zorg je er voor dat mogelijke bacteriën geen kans krijgen. De kans op het oplopen van buikgriep wordt op deze manier uiteraard aanzienlijk kleiner.

Voor wie is buikgriep besmettelijk?

Op de vraag “Is buikgriep besmettelijk?” heb je ondertussen een antwoord gekregen, maar is deze aandoening wel voor iedereen zo besmettelijk? Neen. Begrijp ons niet verkeerd, iedereen kan buikgriep krijgen, maar kinderen lopen over het algemeen een groter risico. Hun afweermechanisme is doorgaans immers nog niet voldoende sterk om de bacteriën van buikgriep te lijf te gaan. Bij volwassenen is dat doorgaans wel het geval. Naast kinderen zijn ook senioren een doelgroep die vrij vatbaar is voor het krijgen van buikgriep.