Huisarts contacteren bij buikgriep of niet?

Standaard

Een vaak gestelde vraag door mensen met buikgriep is of ze nu al dan niet contact moeten opnemen met hun huisarts. Het is een feit dat buikgriep niet meteen een ernstige aandoening is, maar dat wil niet zeggen dat er geen gevolg aan gegeven dient te worden. De keuze om al dan niet contact op te nemen met een huisarts dient steeds gebaseerd te zijn op een aantal factoren. In bepaalde situaties is het namelijk wel degelijk aan te raden om een arts te contacteren terwijl dat in andere gevallen misschien een beetje overbodig is.

De belangrijkste factor is met zekerheid kunnen stellen dat het om buikgriep gaat en dat is vaak meteen ook de lastigste. Heel veel aandoeningen gaan gepaard met dezelfde symptomen als buikgriep, maar zijn een stuk ernstiger. We proberen u in dit artikel graag een aantal belangrijke tips te geven over wanneer het nu al dan niet aangeraden wordt om contact op te nemen met een huisarts bij buikgriep.

Buikgriep of niet?

De eerste vraag waar een duidelijk antwoord op dient te worden gegeven is of het al dan niet gaat om buikgriep. Deze aandoening is zoals reeds vaak aangehaald op zich niet gevaarlijk, maar er kan vaak moeilijk uitsluitsel over worden gegeven. De symptomen van buikgriep liggen namelijk vaak gelijk aan de symptomen van andere ziektes die misschien wel ernstiger zijn. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een dokter te raadplegen. Ook wanneer er helemaal niets van eten of drinken kan worden binnengehouden is het belangrijk om contact op te nemen met een dokter. Enkele dagen zonder eten kan op zich niet zoveel kwaad, maar voldoende drinken is essentieel om uitdroging te voorkomen.

Aanslepende buikgriep

Wanneer er met zekerheid wordt vastgesteld dat het buikgriep betreft is alle gevaar nog niet meteen geweken. In dat geval kunt u tijdelijk weliswaar op beide oren slapen, maar toch blijft waakzaamheid geboden. Symptomen van koorts en diarree die langer dan drie dagen blijven aanhouden zouden immers steeds een rood lampje moeten laten afgaan. Het kan in dit geval gaan om een hardnekkige buikgriep, maar misschien is er toch iets meer aan de hand. In ieder geval, wanneer de symptomen langer dan drie dagen blijven aanhouden en er nog geen contact werd opgenomen met een arts kunt u dat maar beter doen. Merkt u dat de symptomen nog niet volledig zijn verdwenen, maar wel aanzienlijk zijn verbeterd, dan kunt u eventueel nog even afwachten.

Kinderen en senioren

Hoewel buikgriep eigenlijk voor geen enkele doelgroep een significant gevaar met zich meebrengt is het steeds aangeraden om een huisarts te contacteren wanneer het kinderen of senioren betreft. Deze doelgroepen zijn immers vatbaarder voor de potentiële gevolgen van een dergelijke aandoening dan gewone, gezonde volwassenen. Daar komt bij dat vooral erg jonge kinderen de symptomen vaak onvoldoende goed kunnen omschrijven waardoor het zomaar om een andere aandoening kan gaan. Het mag duidelijk zijn, bij kinderen tevens ook bij senioren is het beslist de moeite waard om even contact op te nemen met uw huisarts.