Hoe krijg je buikgriep?

Standaard

Buikgriep kan in principe op tal van verschillende manieren worden opgelopen. De belangrijkste veroorzaker van deze vervelende aandoening is evenwel het zogenaamde Norovirus. Dit virus zorgt er voor dat ieder jaar opnieuw heel veel mensen te maken krijgen met de vervelende klachten die de buikgriep kan veroorzaken. Het gaat hierbij om klachten zoals misselijkheid, hevige buikkrampen en diarree. Het spreekt voor zich dat dit niet bepaald de leukste klachten zijn om mee geconfronteerd te worden. Wil jij dan ook voorkomen dat je met de buikgriep wordt geconfronteerd? Lees dan snel verder en ontdek het antwoord op de vraag; “Hoe krijg je buikgriep”?

500.000 Nederlanders per jaar krijgen buikgriep

Dat de buikgriep ieder jaar opnieuw heel veel mensen treft wees een recent onderzoek uit. Dit onderzoek bracht namelijk aan het licht dat elk jaar opnieuw zomaar even 500.000 Nederlanders getroffen worden door deze aandoening. Dit wijst uiteraard ook op het belang van een goede preventie. Door rekening te houden met de inhoud van deze pagina zorg je er in ieder geval voor dat je zelf niet snel te maken zal krijgen met dit toch wel vervelende virus.

Vooral een probleem tijdens de winter

Net zoals de gewone griep valt het op dat het merendeel van de mensen die te maken krijgen met buikgriep er tijdens de wintermaanden aan moeten geloven. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. In principe kan je het Norovirus het hele jaar door en overal oplopen, maar de winter vormt toch veruit het populairste seizoen voor dit virus. Om er zeker van te zijn dat je de kans op besmetting met dit virus zo beperkt mogelijk houdt is het belangrijk om met de volgende twee zaken rekening te houden:

Buikgriep kan worden verkregen door overdracht van mens op mens. Kies er bij voorkeur voor om iemand die te maken heeft met buikgriep niet te zoenen of geen hand te geven. Doe je dit laatste wel? Zorg er dan voor dat je altijd goed je handen wast vooraleer iets te eten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je te maken krijgt met een besmetting van het Norovirus met alle vervelende gevolgen van dien.

Buikgriep kan eveneens worden opgelopen door het eten van besmet voedsel. Ook het drinken van geïnfecteerde dranken kan er van aan de basis liggen. Wees er dus altijd zeker van dat je kiest voor betrouwbare voeding die bijvoorbeeld niet gedurende een lange tijd buiten heeft gestaan. Mede omwille van deze reden wordt het ook aangeraden om bij een bezoek aan het buitenland steeds te kiezen voor het drinken van dranken uit afgesloten flesjes.

Het Norovirus weet zich erg snel te verspreiden

Eén van de belangrijkste kenmerken van het Norovirus welke verantwoordelijk is voor buikgriep gaat schuil in het feit dat ze zich bijzonder snel weet te verspreiden. Ieder jaar opnieuw raken er dan ook gevallen bekend van bijvoorbeeld kinderen die in school of in de crèche zonder directe aanleiding plots allemaal ziek worden en te maken krijgen met buikkrampen, misselijkheid en diarree. In het merendeel van de gevallen ligt de buikgriep hiervan aan de basis. Dit geldt echter niet alleen maar voor kinderen, want ook volwassenen en in het bijzonder ook ouderlingen zijn vatbaar voor deze aandoening. Het Norovirus zorgt er bijvoorbeeld ook wel minstens één keer per jaar voor dat een volledige cruiseschip gedurende enige tijd aan het toilet zit gekluisterd.

Na afloop van de buikgriep

Het feit dat je, je beter voelt hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de buikgriep volledig uit je systeem is, in tegendeel. De buikgriep blijft net als de bacteriën nog even hangen waardoor je nog steeds andere mensen kan besmetten. Mede omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om de persoon die buikgriep heeft gehad gedurende minstens drie dagen na afloop van de buikgriep nog geen voeding te laten bereiden. Gebeurt dit wel, dan is de kans namelijk bijzonder groot dat het hele gezin plots met de vervelende symptomen van buikgriep wordt geconfronteerd.