Heerst er buikgriep?

Standaard

Veel mensen stellen zich op bepaalde momenten in het jaar de vraag of er op dat ogenblik al dan niet buikgriep heerst. Heerst er buikgriep is een vraag die vaak wordt gesteld omdat het zo’n vervelende aandoening is. Wanneer je buikgriep hebt is de kans namelijk groot dat je niet zal kunnen gaan werken en ook naar school gaan wordt lastig. Buikgriep zorgt er immers niet alleen voor dat je, je niet goed in je vel voelt, daarnaast gaat ze altijd gepaard met diarree en vaak ook met misselijkheid en braken. Het is opvallend dat er verschillende periodes in het jaar zijn waarin buikgriep vaak de kop blijkt op te steken. Wij geven je op basis hiervan graag een beeld van het feit of er buikgriep heerst of niet.

Heerst er buikgriep tijdens de winter?

De vaakst voorkomende vraag is of er buikgriep heerst tijdens de winter. Veel mensen stellen zich deze vraag omdat er tijdens de wintermaanden veel meer meldingen van buikgriep worden gemaakt. In principe valt er op deze vraag moeilijk een antwoord te geven en wel om verschillende redenen. Allereerst is het zo dat veel afhankelijk is van de weerstand van de mens. Tijdens de wintermaanden is het weer slechter en wordt het vroeger donker waardoor we vatbaarder zijn voor het krijgen van allerhande aandoeningen. Net als voor de gewone griep geldt dan ook voor de buikgriep dat er in deze periode eveneens een piek kan worden waargenomen.

Bovenstaande wordt in de hand gewerkt door het feit dat mensen tijdens de winter vaker binnen bij elkaar zitten. Wanneer je in contact komt met andere mensen die buikgriep hebben bestaat het risico dat je de aandoening ook krijgt. Vooral tijdens de feestdagen steken er net omwille van deze reden ieder jaar opnieuw veel meer gevallen van buikgriep de kop op. Wanneer je er zeker van wil zijn dat de kans op het krijgen van buikgriep met andere woorden tot een minimum wordt beperkt is het altijd interessant om goed de handen te wassen vooraleer aan tafel te gaan. Eet bij voorkeur ook niet van een ander zijn of haar bestek en drink niet uit elkaars glas.

Heerst er buikgriep tijdens de zomer?

Niet alleen tijdens het najaar en de winter kan buikgriep de kop opsteken, ook tijdens de zomermaanden en de lente is dat het geval. Tijdens deze maanden vertrekken veel mensen namelijk op vakantie. Men verblijft dan soms in een land waar de hygiënische omstandigheden minder goed zijn dan in Nederland en België en daar is je lichaam vaak niet op voorzien. Vooral je maag en darmen kunnen het dan zwaar te verduren krijgen. Om er zeker van te zijn dat je tijdens je vakantie niet te maken zult krijgen met de vervelende aandoening die we buikgriep noemen raden we je aan om altijd goed op te letten met de hygiëne. Drink ook geen water uit de kraan of van een drinkfontein in de stad, maar ga voor flessenwater. Pas bovendien op met rauwe groenten en kijk ook uit voor de knoppen in met name openbare toiletten. Door rekening te houden met al deze factoren kan je er voor zorgen dat het risico op het krijgen van buikgriep zo beperkt mogelijk kan worden gehouden.

Hoe voorkomen dat buikgriep heerst?

Buikgriep is veel besmettelijker dan veel mensen denken. Vaak wordt dit behoorlijk onderschat waardoor de ziekte zich al snel kan verspreiden. Vooral voldoende rekening houden met de hygiënische omstandigheden van de plaats waar je verblijft is van cruciaal belang om het risico op het krijgen van buikgriep zoveel mogelijk te beperken. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wil je voorkomen dat buikgriep heerst? Hou dan zeker en vast rekening met de interessante tips en informatie uit dit artikel!