Heersende buikgriep

Standaard

Er wordt veelal vanuit gegaan dat de periode waarin buikgriep de kop opsteekt is verbonden aan de gewone griep, maar dat is niet correct. Eigenlijk is het, het hele jaar door mogelijk om buikgriep op te lopen. Gewoon iets verkeerd eten kan er eigenlijk al voor zorgen dat u te maken krijgt met deze vervelende ziekte. Hou er wel rekening mee dat er in de wintermaanden veelal een piek is van de zogenaamde rotavirusinfectie. Deze infectie veroorzaakt buikgriep en is doorgaans extra actief in de maanden februari en maart.

Het is hoe dan ook altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de buikgriep rechtstreeks eigenlijk niets of eerder weinig te maken heeft met de gewone griep. Denk dan ook zeker niet dat, wanneer een eventuele griepepidemie het land uit is dat er geen enkel risico meer bestaat op het oplopen van buikgriep, want dan zult u veelal bedrogen uitkomen.

Wanneer er verschillende meldingen worden gemaakt van buikgriep kunt u daaruit concluderen dat er een heersende buikgriep actief is. U weet op dat ogenblik dus dat het vooral extra belangrijk is om goed op uw hygiëne te letten. Met andere woorden, gaat u naar het toilet, was dan altijd uw handen en neem bij voorkeur de deurknop van het toilet niet meer met uw handen vast. Doet u dit wel, dan mag u, uw handen wassen na een toiletbezoek, de kans bestaat dat niet iedereen dit voor u heeft gedaan waardoor u toch gewoon te maken kunt krijgen met een bepaalde infectie.

Hoe dan ook is het bij buikgriep dus vooral een kwestie van de nodige aandacht te besteden aan persoonlijke hygiëne. Dit is meteen ook de reden waarom kinderen doorgaans vaker last hebben van buikgriep dan volwassenen. Zij wassen hun handen minder en lopen sowieso een vergroot risico. Voor kinderen is het dus extra belangrijk om goed verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen ter preventie van buikgriep.

Wanneer u vreest dat de buikgriep wel eens één van uw gezinsleden zal kunnen treffen zult u er waarschijnlijk voor willen kiezen om allerhande geneesmiddelen in huis te halen. Hoewel we deze reactie begrijpen is dat eigenlijk compleet overbodig. Buikgriep wordt in de meeste gevallen door een virus veroorzaakt waardoor er eigenlijk geen echte geneesmiddelen voorgeschreven kunnen worden. Ook een huisarts zal u zelden medicijnen voorschrijven. Wat u wel in huis kunt halen is een middel tegen diarree onder de vorm van Imodium.

Tot slot is het ook nog erg belangrijk om er voor te zorgen dat u voldoende drinkt. Dit in combinatie met een klein beetje eten en vooral veel rust zal er voor zogen dat u snel terug op de been bent.