Cola drinken bij buikgriep?

Standaard

Er is door de jaren heen heel wat over gezegd en geschreven. Veel mensen stellen namelijk dat het drinken van cola zou helpen tegen niet alleen buikkrampen, maar ook tegen misselijkheid. Is dat echter echt zo of niet? In eerste instantie moeten we aangeven dat er door de jaren heen zeer weinig onderzoek werd uitgevoerd op dit vlak. Dit zorgt er voor dat het tot op de dag van vandaag helemaal niet is bewezen dat cola kan helpen om de symptomen van buikgriep structureel aan te pakken. Dit neemt evenwel niet weg dat cola een interessante werking kan hebben bij mensen die last hebben van bijvoorbeeld buikkrampen, diarree en misselijkheid. Hoe dat precies in z’n werk gaat en of je nu bij buikgriep continue cola moet drinken of niet kom je te weten in dit artikel.

Drinken bij buikgriep is belangrijk

Eén van de belangrijkste zaken waar je tijdens buikgriep rekening mee dient te houden is het feit dat je voldoende dient te drinken. De kans is namelijk bijzonder groot dat je gedurende de dag een bijzonder groot aantal keren naar het toilet moet hollen om waterachtige ontlasting uit te scheiden. Als je dan bovendien ook nog eens moet overgeven spreekt het voor zich dat je behoorlijk wat vocht verliest wat moet worden gecompenseerd. Om uitdroging te voorkomen is het dan ook erg belangrijk om voldoende water te drinken, maar wanneer je hebt moeten overgeven of indien je gewoon helemaal niets kan eten kan dat een vervelende smaak in de mond met zich meebrengen. In dat geval kan het aangenaam zijn om iets anders te kunnen drinken dan alleen maar water. Cola biedt dan vaak de perfecte oplossing. Door het drinken van (uitgebluste!) cola beschik je over een aangename smaak in je mond en krijg je buiten vocht ook meteen een beetje suiker binnen. Twee vliegen in één klap. Zou cola dan toch interessant zijn bij buikgriep?

Helpt cola tegen buikkrampen?

Een tweede stelling die geruime tijd geleden de wereld werd ingestuurd heeft betrekking tot het vermoeden dat cola zou helpen tegen buikkrampen. Dit is evenwel nooit bewezen. Wanneer je er zeker van wil zijn dat je buikkrampen bij buikgriep afnemen is het dan ook altijd aan te raden om er voor te kiezen om gebruik te maken van een medicijn zoals bijvoorbeeld Buscopan. Zoals reeds aangegeven kan het drinken van cola bij buikgriep helemaal geen kwaad en kan het er zelfs voor zorgen dat uitdroging wordt voorkomen, maar een structurele oplossing bieden tegen buikkrampen zal doorgaans niet lukken. Wanneer je een medicijn als Buscopan neemt is het wel aan te raden dit uiteraard met water te doen.

Cola drinken bij diarree

Diarree is een niet onbelangrijk kenmerk van buikgriep. Niet zelden wordt er gezegd dat cola eveneens zou helpen om diarree te voorkomen. Hier bestaat evenwel bijzonder veel twijfel over. Ook dit gegeven is eigenlijk nooit echt onderzocht geweest waardoor we het niet met uitsluitsel kunnen zeggen, maar we gaan er toch niet meteen vanuit dat cola zomaar de oplossing kan betekenen tegen diarree. Ook op dit vlak is het dan ook doorgaans heel wat interessanter om gebruik te maken van een echt bewezen middel tegen diarree. Zo kan je er zeker van zijn dat je jouw buikgriep op z’n minst een klein beetje comfortabeler kan beleven.

Dus, cola drinken bij buikgriep of niet?

Na het lezen van bovenstaande zal je waarschijnlijk nog niet over concreet uitsluitsel beschikken met betrekking tot het feit of het nu al dan niet interessant is om cola te drinken bij buikgriep. In principe is de enige conclusie we kunnen en durven trekken dat cola zorgt voor een aangenamere smaak in de mond bij buikgriep. Daarnaast is het een feit dat voldoende drinken bij buikgriep belangrijk is en dat nu eenmaal vooral bij kinderen vlotter lukt met cola dan met gewoon water. Bovendien zou cola zonder koolzuur ook een gunstige invloed hebben op misselijkheid. Ondanks het feit dat dit niet bewezen is zijn er toch voldoende ervaringen van mensen op het internet terug te vinden die dit bevestigen. In ieder geval, het drinken van cola bij buikgriep kan zeker en vast geen kwaad en kan er zomaar voor zorgen dat de symptomen van buikgriep enigszins worden ingeperkt.