Buikgriep

Standaard

Buikgriep is in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken geen echte griep. Sterker nog, eigenlijk is buikgriep niets meer of minder dan een verzamelnaam voor de symptomen die veroorzaakt worden door maag-darmontstekingen. Het is vooral belangrijk om er bij stil te blijven staan dat een buikgriep zowel veroorzaakt kan worden door een infectie als door een bacterie.Op het eerste zicht maakt dit geen al te groot verschil, de symptomen zullen doorgaans immers vrijwel hetzelfde zijn, maar anderzijds is het wel zo dat deze vaststelling van belang is voor de behandeling waarvoor wordt gekozen.

Een buikgriep die veroorzaakt wordt door een infectie valt immers niet te behandelen terwijl een buikgriep die wordt veroorzaakt door een bacterie net wel goed behandeld kan worden. In ieder geval is een buikgriep een vervelende ziekte en wilt u niets liever dan deze te voorkomen of snel te genezen en dat is exact waar dit artikel (en ook deze website) over gaat.

Buikgriep voorkomen

Laat ons eerst even kijken naar de manier waarop u er voor kunt zorgen dat buikgriep wordt voorkomen. Het geeft weinig zin om u hieromtrent goede hoop te geven, want feit is en blijft dat een buikgriep zeer moeilijk voorkomen kan worden. Voor volwassenen is het vooral belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Wanneer u bijvoorbeeld buitenshuis naar het toilet gaat is het essentieel om uw handen te wassen en nadien de deurknop van het toilet niet meer aan te raken. Doet u dit wel en heeft er voor u iemand met buikgriep zijn handen niet goed gewassen dan is de kans groot dat u de volgende dag in bed ligt met buikgriep. Hygiëne is bij buikgriep hoe dan ook de sleutelfactor. Er zijn aanwijzingen dat buikgriep ook sneller wordt veroorzaakt door bepaalde soorten voeding, maar in onze landen ligt voeding eerder zelden aan de oorzaak van buikgriep.

Buikgriep bij kinderen

Dit stukje sluit eigenlijk perfect aan op bovenstaande informatie. Buikgriep komt immers veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassen en dat is eveneens vooral een gevolg van een veelal gebrekkige hygiëne. Kinderen spelen immers met van alles en nog wat en houden er vaak geen rekening mee dat het belangrijk is om zo hygiënisch mogelijk te werk te gaan. Het is daarom erg belangrijk om uw kinderen al vroeg bij te brengen dat een goede hygiëne van essentieel belang is. Probeer hier ook zelf als ouder rekening mee te houden door bijvoorbeeld speelgoed regelmatig schoon te maken. Buikgriep bij kinderen komt dus hoe dan ook erg vaak voor en dan is het vooral zaak om ze thuis te houden van school en goed uit te laten rusten.

Buikgriep behandelen

Doorheen deze website zult u te weten komen dat een buikgriep eigenlijk erg slecht te behandelen is. In eerste instantie moet er bijvoorbeeld vastgesteld worden of het gaat om een infectie of een bacterie die aan de basis ligt van de buikgriep. Gaat het om een infectie, dan kunt u het veelal vergeten om geneesmiddelen in te nemen. Vooral antibiotica heeft in dit geval absoluut geen nut en zal er op geen enkele manier voor zorgen dat u sneller geneest. Gaat het niet om een infectie, maar om een bacterie, dan is het natuurlijk iets helemaal anders. In dat geval is het wel mogelijk om geneesmiddelen in te nemen die de symptomen snel en efficiënt te lijf kunnen gaan. Wat u wel steeds kunt doen is er voor zorgen dat u voldoende vocht binnen krijgt. Zeker wanneer u te maken heeft met stevige diarree is het zeer belangrijk om het vochtverlies te compenseren. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat u vroeg of laat te maken krijgt met uitdroging en dat zult u koste wat het kost willen proberen voorkomen.

Verder op deze website kunt u nog meer te weten komen over buikgriep. Er wordt op buikgriep.eu immers onder andere informatie gegeven over de symptomen bij buikgriep, maar ook over eventuele behandelingen, etc. Bezoek dus zeker ook de rest van de website.