Buikgriep winter 2014 – 2015

Standaard

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n einde en dat betekent steevast het hoogseizoen voor de buikgriep. Inmiddels zijn veel mensen reeds naar de huisarts gegaan omdat ze zich niet goed voelden. Men heeft last van buikpijn, diarree en misselijkheid, enkele symptomen die uitstekend gelinkt kunnen worden aan de buikgriep. Hoewel de buikgriep in principe vrij onschuldig is en veelal uit zichzelf terug overgaat kan ze wel voor heel wat overlast zorgen. Met de feestdagen in zicht is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat u nu nog ziek wordt. Voelt u zich iets minder en wilt u de buikgriep tegengaan of wilt u gewoon uw voorzorgen nemen? Wij vertellen u op deze pagina graag meer over het bestrijden van de buikgriep tijdens de winter 2014 – 2015.

Wanneer komt de buikgriep het vaakst voor?

Op bovenstaande vraag is zeer moeilijk een degelijk antwoord te geven. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De buikgriep kan in principe het hele jaar door voorkomen. Tijdens de winter is de kans het grootst, in het bijzonder omdat de weerstand van mensen dan wat lager ligt. Een beperkte weerstand kan er voor zorgen dat het lichaam niet of onvoldoende efficiënt kan optreden tegen de bacterie waardoor de buikgriep vaker de kop opsteekt. Anders moet het ook gezegd dat de buikgriep tijdens de zomer dan weeral bij kleine kindjes de kop opsteekt. Ook dit is op zich niet zo vreemd aangezien ze juist dan vaak buitenspelen met andere kindjes. Besmet raken met de buikgriep is wat dat betreft dan ook niet zo moeilijk.

Kan ik mijn voorzorgen nemen tegen de buikgriep?

Ziek worden in de winter is niet zo moeilijk, in tegendeel. Vooral mensen die over een verzwakte of lage weerstand beschikken kunnen hierdoor al snel te maken krijgen met een gewone griep, de buikgriep, een ernstige verkoudheid, etc. Het ontstaan van de buikgriep vindt doorgaans altijd plaats door menselijk contact. Een gebrek aan hygiëne (bij de andere persoon) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bacterie al snel wordt overgedragen. Uw voorzorgen nemen beperkt zich dan ook niet uitsluitend tot u voldoende goed aankleden, maar ook bijvoorbeeld steeds de handen wassen vooraleer u in contact komt met eten. Op een kerstmarkt is menselijk contact bijvoorbeeld nooit ver weg net als het lekkere eten die in de standjes wordt verkocht. Hoe dan ook, wilt u het risico om de buikgriep op te lopen tot een absoluut minimum beperken, dan is een goede hygiëne essentieel, ook wanneer u bijvoorbeeld de kerstmarkt bezoekt.

Hoe snel van de buikgriep afkomen?

Wanneer u onverhoopt dan toch de buikgriep te pakken heeft is het vooral zaak om deze zo snel mogelijk te overwinnen. Misschien krijgt u de buikgriep namelijk wel vlak voor de feestdagen of vertrekt u binnenkort op skivakantie die u natuurlijk niet wil missen. Om snel van de buikgriep af te komen is het in eerste instantie belangrijk om voldoende te rusten. Alleen zo kan uw lichaam snel terug op krachten komen om de ziekte te overwinnen. Dat is echter niet alles, want ook het eten van lichte voeding kan helpen om buikgriep zo snel mogelijk te overwinnen. Hierdoor zorgt u er namelijk voor dat uw maag en darmen blijven werken waardoor ze hun normale werking snel terug kunnen oppakken. Om de symptomen in de kiem te smoren is het mogelijk om verschillende medicijnen in te nemen die kunnen helpen tegen bijvoorbeeld diarree en misselijkheid. Raadpleeg voor meer informatie hierover gerust uw huisarts of apotheek. Hoe dan ook, hoewel buikgriep zijn tijd nodig heeft zou u er reeds na enkele dagen van verlost moeten zijn. Let wel, het is uiteraard niet aan te raden om meteen terug erg vettig te eten, want dan is hervallen altijd een mogelijkheid.