Buikgriep, toch niet zo onschuldig?

Standaard

Wanneer er wordt gepraat over buikgriep wordt er niet zelden gezegd dat deze aandoening heel onschuldig is. Ook wanneer u de artikels op deze website reeds heeft gelezen zult u regelmatig het woord onschuldig hebben gelezen. We willen echter wel meteen duidelijk stellen dat deze aandoening een ziekte is die wel aandacht nodig heeft. Veel mensen onderschatten de mogelijke gevolgen die buikgriep met zich mee kan brengen en dat is altijd gevaarlijk. Op zich klopt het inderdaad dat buikgriep relatief onschuldig is, maar de symptomen die er mee gepaard gaan zijn dat niet. Ze zijn vaak niet alleen erg vervelend, ze kunnen ook ernstige gevolgen hebben. Is buikgriep dan misschien toch niet zo onschuldig?

Oppassen met langdurige diarree

Het belangrijkste symptoom dat is verbonden aan buikgriep is en blijft natuurlijk (ernstige) diarree. Het is bij deze aandoening vooral belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. De patiënt moet in dit geval bijvoorbeeld zeker en vast voldoende drinken. Doet hij of zij dit niet, dan bestaat de kans op uitdroging. In heel ernstige gevallen kan een mens daar zelfs aan overlijden. Daarnaast kunt u navragen bij uw arts of het eventueel niet mogelijk is om bepaalde medicatie in te nemen. Er zijn op de markt heel veel medicijnen terug te vinden die ernstige diarree aanzienlijk kunnen verlichten. Het wordt wel steeds aangeraden om dergelijke medicatie niet in te nemen zonder eerst het advies van uw dokter te vragen.

Misselijkheid en braken bij buikgriep

Een tweede belangrijk symptoom dat is verbonden aan buikgriep is misselijkheid en braken. Ook op deze manier kunt u heel veel vocht verliezen wat de kans op uitdroging aanzienlijk kan vergroten. Heeft u te maken met een erg stevige buikgriep en kunt u helemaal niets binnenhouden? Moet u al overgeven van zodra u nog maar een glas water drinkt en dat voor langer dan 24 uur? In dat geval moet u altijd een dokter contacteren. In bepaalde gevallen kan het namelijk nodig zijn om vocht op een andere manier dan oraal toe te dienen.

Iedere aandoening vereist de nodige aandacht

Dit artikel sluiten we graag af door één gouden raad mee te geven. Hoe onschuldig een bepaalde ziekte of aandoening op het eerste zicht ook lijkt, het wordt steeds aangeraden om er de nodige aandacht aan te geven. Doet u dat niet, dan kan het voorkomen dat u op een zeker ogenblik voor onaangename verrassingen komt te staan en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Dat geldt zeker en vast ook voor de buikgriep. In principe mag het dan een aandoening zijn die na enkele dagen vanzelf weer verdwijnt en volstaat het doorgaans om voldoende te rusten, bij een hardnekkige buikgriep kan er meer aan de hand zijn. Twijfelt u of bent u er niet helemaal gerust in, dan kunnen we u enkel en alleen aanraden om altijd even een dokter of arts te contacteren. Hij kan u nog steeds het best voorzien van de nodige informatie en kan indien nodig meteen gepaste medicatie voorschrijven.