Buikgriep op vakantie

Standaard

Er is niets zo vervelend, je hebt een volledig jaar uitgekeken naar een mooie vakantie, maar op het ogenblik dat je deze gaat aanvatten krijg je plots te maken met buikgriep. We hoeven je niet te vertellen dat dit er voor kan zorgen dat een belangrijk deel van je vakantie in het water kan vallen, om van de heen- of terugweg nog maar te zwijgen. Vooraleer we dieper ingaan op met buikgriep op vakantie gaan moeten we je aangeven dat er altijd moet worden gecontroleerd of het wel echt om buikgriep gaat.

Wanneer je ziek wordt op een tropische bestemming kan het namelijk ook gaan om bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of in het ergste geval zelfs om een aandoening als malaria. Een dokter raadplegen, zeker wanneer de symptomen meerdere dagen aan houden, in het geval van koorts of wanneer de symptomen erger worden is dan ook altijd aan te raden. Wil je graag meer weten over buikgriep op vakantie en wat je er precies tegen kan doen? We vertellen je er graag alles over in dit artikel!

Koorts of geen koorts?

Zoals reeds eerder op deze website aangegeven dient er rekening mee te worden gehouden dat buikgriep niet noodzakelijk gepaard hoeft te gaan met koorts. Is dat wel het geval, dan betreft het altijd lichte koorts van 38 graden of iets meer. Moet je vaststellen dat je te maken hebt met hogere koorts, dan is er mogelijks meer aan de hand. Vooral op tropische bestemmingen waar gevaar bestaat voor aandoeningen als malaria of dengue is het aan te raden om niet te aarzelen en meteen een arts of een ziekenhuis op te zoeken. In het bijzonder is dat het geval bij kinderen en ouderen.

Impact van de symptomen

Iedereen die al eens te maken heeft gekregen met buikgriep weet wel min of meer wat de symptomen zijn. Het betreft in nagenoeg alle gevallen vooral diarree evenals een misselijk gevoel met braken tot gevolg. Het is vooral de impact van deze symptomen en de vorm waarin ze voorkomen die van belang is. Uiteraard voelt iedereen die buikgriep heeft zich slecht, maar er is een verschil. Heb je namelijk het gevoel dat het doorheen de eerste dag in vlagen komt of heb je echt continue pijn in je buik met diarree en braken? In het laatste geval is er mogelijks toch iets meer aan de hand dan buikgriep.

Bloed bij de stoelgang?

Iets waar je altijd aandachtig voor moet zijn is bloed bij de stoelgang. Dat is bij een simpele buikgriep namelijk nooit het geval. Wanneer er sprake is van een bloederige stoelgang wordt het steeds aangeraden om meteen contact op te nemen met een arts of een ziekenhuis op te zoeken voor een uitgebreid onderzoek.

Wat te doen tegen buikgriep op vakantie?

Gaat het daadwerkelijk om buikgriep? In dat geval zal je graag willen weten wat je er tegen kan doen om zo snel mogelijk toch van je welverdiende vakantie te kunnen genieten. Allereerst moeten we zeggen dat buikgriep doorgaans vanzelf geneest. Dit kan echter wel enige tijd duren. Tijdens deze periode is het altijd belangrijk om veel te drinken en goed op te letten met wat je eet. Lichte dingen eten is dan ook de boodschap en zeker niet de lokale hamburgertent opzoeken dus!

Op vlak van medicijnen is je arts het best geplaatst om advies te geven. Er zijn echter verschillende medicijnen op de markt terug te vinden die de impact van buikgriep kunnen beperken. Een goed voorbeeld van zo’n medicijn is Buscopan. Buscopan zorgt er voor dat de darmflora tot rust komt waardoor de krampen relatief snel zullen verdwijnen. Bovendien blijft de stoelgang op deze manier wat langer in het lichaam achter waardoor het automatisch een vastere vorm zal aannemen.

Let op, zoals gezegd moet buikgriep uit zichzelf genezen. Buscopan zal er alleen maar voor zorgen dat de symptomen worden verminderd waardoor je toch op relatief comfortabele wijze van je vakantie kan genieten.