Buikgriep of reizigersdiarree?

Standaard

Tijdens de zomermaanden kan er vaak een grote piek worden vastgesteld in het aantal zoekopdrachten met betrekking tot buikgriep. Dit heeft veel te maken met het feit dat deze aandoening ook tijdens de zomermaanden kan opduiken, maar anderzijds ook met de aandoening reizigersdiarree. Veel mensen die op vakantie zijn of net terug thuis zijn van zonnige oorden vrezen dat ze te maken hebben met buikgriep terwijl het een andere aandoening is die zorgt voor de nodige ongemakken. We heten deze aandoening reizigersdiarree. De verschijnselen van deze aandoening mogen dan wel enigszins in lijn liggen met die van buikgriep, in wezen zijn de twee aandoeningen totaal verschillend.

Wanneer komt reizigersdiarree voor?

Reizigersdiarree kan altijd voorkomen, wanneer je in het jaar ook op vakantie gaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus geen aandoening die uitsluitend tijdens de zomer opduikt, al heerst er dan wel vaak een piek door het grote aantal vakantiegangers. Afhankelijk van de ernst van de besmetting en het ogenblik waarop deze is opgelopen kan reizigersdiarree zowel tijdens als na je vakantie voorkomen. Dat is vervelend, want wanneer je op reis bent naar een verre, tropische bestemming kan dat er voor zorgen dat de terugreis een stuk minder aangenaam wordt dan de heenreis. Zorg er omwille van deze reden altijd voor dat je in het bezit bent van gepaste medicatie. Alleen op die manier kan je de overlast enigszins beperken.

Oorzaak van reizigersdiarree

De oorzaak van reizigersdiarree is altijd een infectie die beschikt over een zogenaamde enteropatoghene kiem. Een bacterie kan hiervan aan de basis liggen, maar het kan ook gaan om een virus of een parasiet. De vaakst voorkomende veroorzakers van reizigersdiarree zijn vrij eenvoudig te onderscheiden. In het merendeel van de gevallen betreft het een Enterotoxigene Escheria Coli infectie. Andere veroorzakers die waarschijnlijk wat bekender in de oren klinken zijn Shigella en Salmonella. De infectie die reizigersdiarree veroorzaakt treedt op na het eten van besmet voedsel, maar ook het drinken van verontreinigd water kan voor problemen zorgen. Goed opletten wat en waar je eet en drinkt en vooral in welke omstandigheden is dan ook van bijzonder groot belang!

Symptomen van reizigersdiarree

Reizigersdiarree zal in het merendeel van de gevallen reeds binnen de eerste week van je verblijf optreden. Gemiddeld gezien steekt de aandoening de kop op na de derde dag van je vakantie. De belangrijkste symptomen die verbonden zijn aan reizigersdiarree zijn uiteraard een frequente, waterige ontlasting, maar daarnaast kan er ook misselijkheid ontstaan en zijn ook krampen steevast van de partij. Wanneer er geen behandeling wordt toegepast zullen de symptomen veelal binnen de 5 dagen verdwijnen. Ongeveer 15 procent van alle reizigers die reizigersdiarree hebben zijn ernstiger ziek en hebben bijgevolg ook last van koorts, braken en bloed in de ontlasting. In een dergelijk geval wordt het steeds aangeraden om een dokter te raadplegen, zeker wanneer je verblijft in gebieden waar bijvoorbeeld gevaar is voor Malaria.

Risico op het krijgen van reizigersdiarree

In principe kan iedereen tijdens zijn of haar vakantie te maken krijgen met reizigersdiarree. Het risico dat je loopt om deze aandoening te krijgen is evenwel sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het land of de plaats waar je op vakantie gaat. Avontuurlijke reizigers die hun vakantie doorbrengen in vaak zeer primitieve omstandigheden zullen een groter risico lopen op reizigersdiarree dan vakantiegangers die verblijven in een luxueus hotel. Over het algemeen kan worden vastgesteld dat reizigers uit landen met een hoge hygiënische standaard zoals Nederland en België een groter risico lopen op het krijgen van turista of reizigersdiarree. Daar komt bij dat ook mensen met een zwakke maag of darmen uiteraard meer kans hebben op het krijgen van deze aandoening. Wanneer je vaker naar de tropen of subtropen op vakantie gaat zal je vanzelf merken dat je minder vatbaar wordt voor deze aandoening en als ze toch de kop opsteekt ze binnen geen tijd weer terug verdwenen is.

Reizigersdiarree voorkomen

Er bestaat tot op moment van schrijven nog geen preventieve behandeling die reizigersdiarree voorkomt. Wel is er de mogelijkheid om preventief een kuur met antibiotica op te starten, maar de meeste reizigers zijn het er over eens dat de voordelen van deze kuur niet opwegen tegen de nadelen en de vervelende neveneffecten. Van deze antibiotica is namelijk bekend dat ze een aanzienlijke uitwerking heeft op maag en darmen waardoor zowel de voorbereiding op als het begin van je reis in mineur zal verlopen. Goed opletten met wat je eet en drinkt op je vakantiebestemming is nog steeds de beste manier om deze aandoening te voorkomen. Eet niets waarvan je denkt dat het niet vers is of in hygiënische omstandigheden is klaargemaakt en blijf ver weg van kraantjeswater of drinkfonteinen. Flessenwater drinken (en er mee je tanden poetsen!) zorgt er voor dat het risico op het krijgen van reizigersdiarree reeds aanzienlijk wordt beperkt!

Denk niet te snel aan buikgriep!

De symptomen van zowel reizigersdiarree als tal van andere aandoeningen kunnen erg lijken op buikgriep. In principe is reizigersdiarree net als buikgriep vrij onschuldig en gaat het vooral gepaard met een paar stevige ongemakken. Toch blijven we aanraden om niet te snel alleen maar in de richting van buikgriep te denken, zeker niet wanneer je op vakantie bent in een land waar de medische omstandigheden minder goed zijn en waar ziektes als Malaria en Dengue de kop opsteken. Bij twijfel of wanneer de klachten niet beter, maar zelfs slechter worden is het steevast aan te raden om contact op te nemen met een lokale arts. Ook een degelijke reisapotheek voorzien wanneer je op vakantie gaat is steeds een aanrader.