Buikgriep heerst

Standaard

Het is opvallend dat er op bepaalde ogenblikken in het jaar veel meer gevallen zijn van buikgriep. Het opmerkelijkste is daarbij dat de zogenaamde piekmomenten eigenlijk vaak helemaal niets met elkaar te maken hebben, in tegendeel zelfs. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er tijdens de winter heel veel gevallen zijn van buikgriep. Dat heeft doorgaans vooral te maken met het slechte weer en de verminderde weerstand van de mensen. Het is in deze periode immers uiteraard aanzienlijk vroeger donker en dat heeft allemaal een invloed op onze weerstand. Het spreekt daarbij voor zich dat het ook niet bepaald helpt dat het tijdens de wintermaanden vaak erg nat en koud kan zijn.

In ieder geval, de periode waarin buikgriep heerst valt eigenlijk niet meteen aan te duiden, want ook in de zomer worden veel mensen getroffen door de buikgriep. Deze hebben ze dan doorgaans wel niet opgelopen in eigen land, maar tijdens hun vakantie. In het bijzonder wanneer u naar landen gaat waar het niet zo goed is gesteld met de hygiëne is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de kans bestaat dat u te maken krijgt met buikgriep.

Hoe weten wanneer buikgriep heerst?

Het valt zoals u reeds in de inleiding heeft kunnen lezen eigenlijk niet zomaar aan te geven wanneer de buikgriep precies heerst. Er zijn zoals gezegd een aantal piekmomenten op het jaar, maar die moeten eigenlijk vooral gezocht worden in de gewoonten van de mens. Zoals gezegd komen iedere vakantie opnieuw heel wat mensen naar huis met buikgriep, maar dat heeft doorgaans vooral te maken met de bestemming die ze hebben bezocht. In het bijzonder wanneer u naar een hygiënisch minder goed land gaat is het immers zeer belangrijk om rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van buikgriep. Was daarom uw handen regelmatig en in het bijzonder vooraleer u gaat eten. Doet u dat niet, dan vergroot u de kans aanzienlijk op het krijgen van de buikgriep.

Voorzorgen wanneer de buikgriep heerst

Veel mensen stellen zich de vraag welke voorzorgen ze dan precies kunnen nemen wanneer de buikgriep heerst. Eigenlijk is dat niet zo eenvoudig te zeggen. Het is namelijk zo dat u tegen de buikgriep niet zoveel kunt beginnen. Voorkomen is bij deze ziekte dan ook letterlijk beter dan genezen. Het voorkomen van buikgriep kunt u uitsluitend door een goede hygiëne te hanteren. Probeer voldoende uw handen te wassen, in het bijzonder wanneer u gaat eten en wanneer u een toilet heeft bezocht. Ook wanneer u iemand een hand heeft gegeven kan het nooit kwaad om even de handen te wassen.

Tot slot, denk tijdens uw vakantie in een warm land niet te snel dat u buikgriep heeft. Veel mensen die naar een ander land reizen hebben de eerste dagen immers vaak last van hun maag en darmen. Dat probleem lost zichzelf echter doorgaans op. Probeer er vooral in warme bestemmingen rekening mee te houden om niet te koud te drinken en ook het eten van bepaalde voedingswaren wordt afgeraden.