Buikgriep door Norovirus

Standaard

Eerder heeft u op Buikgriep.eu reeds kunnen lezen dat buikgriep op verschillende manieren kan ontstaan. Het zogenaamde Norovirus is echter één van de belangrijkste veroorzakers van de aandoening. Elk jaar opnieuw treft deze aandoening een groot aantal mensen waardoor er veelal zelfs sprake kan zijn van een heuse epidemie. Het probleem met het Norovirus is dat ze er veelal voor zorgt dat er een korte, maar wel zeer hevige ziekte de kop opsteekt. Niet zelden is het bijvoorbeeld zo dat mensen die te maken hebben met deze aandoening in één keer erg ziek worden. Gelukkig gaan de symptomen vaak ook relatief snel terug gaan liggen, maar toch. Heerst er een Norovirus en bent u bang om de buikgriep te krijgen. We vertellen er u graag meer over in dit artikel!

Extreem besmettelijk

Het grootste en belangrijkste probleem van het Norovirus gaat schuil in het feit dat ze bijzonder besmettelijk is. Door gewoon in aanraking te komen met andere mensen die de aandoening hebben kunt u meteen ook te maken krijgen met deze vorm van buikgriep. Het verspreiden van het virus is dan ook erg moeilijk tegen te gaan. Hou er daarbij rekening mee dat het Norovirus niet alleen kan overgedragen worden op volwassenen, maar ook op kinderen. Het wordt aangeraden voor mensen die met deze aandoening te maken hebben om geen oudere mensen op te zoeken in bijvoorbeeld een bejaardentehuis. Mensen die reeds een bepaalde leeftijd hebben bereikt zijn namelijk niet alleen vatbaarder voor de aandoening, de symptomen die ermee gepaard gaan kunnen voor hun ook erg gevaarlijk zijn.

Pas op met gemeenschappelijke toiletten

Gemeenschappelijke toiletten vormen een broeihaard voor dit virus. Wanneer u een dergelijk toilet bezoekt is het erg belangrijk om goed de handen te wassen na uw toiletbezoek. Daarnaast wordt het aangeraden om niet meer de deurknop van het toilet vast te nemen. Doet u dat wel, dan kan het voorkomen dat u het virus alsnog zult oplopen. Hygiëne is de sleutel tot het vermijden van de buikgriep. Hoe deze ook wordt veroorzaakt, door een zo optimaal mogelijke hygiëne te hanteren kunt u het verspreiden van buikgriep zoveel mogelijk tegengaan. Dat geldt overigens niet alleen voor wanneer u thuis bent, maar ook wanneer u bijvoorbeeld op vakantie bent in het buitenland. Juist dan is een optimale hygiëne vaak erg belangrijk.

Symptomen van het Norovirus

Tot slot zijn er natuurlijk nog de symptomen die het Norovirus veroorzaakt. Deze symptomen kunnen stuk voor stuk en zonder probleem meteen gelinkt worden aan de buikgriep. Denk hierbij in eerste instantie aan misselijkheid en braken, maar ook aan waterige stoelgang en aan een algemeen grieperig gevoel. Wanneer u deze symptomen waarneemt is het vaak reeds te laat en heeft u te maken met buikgriep. Het enige dat u dan kunt doen is voldoende rusten en eventueel wat medicatie nemen om de symptomen te verlichten. Wanneer u er toch niet helemaal gerust in bent en de aandoening blijft aanhouden wordt het natuurlijk wel steeds aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts.