Buikgriep bij kind

Standaard

De buikgriep is een vervelende aandoening waar ieder jaar opnieuw heel veel volwassenen, maar ook kinderen mee te maken krijgen. Eigenlijk vormen kinderen en senioren de belangrijkste doelgroep van deze aandoening. Vooral kinderen kunnen bijvoorbeeld een besmetting oplopen in school, bij de sportclub of in verschillende andere situaties. Buikgriep bij kind is net als bij volwassenen op zich niet zo erg, alleen dien je met een aantal zaken rekening te houden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat de symptomen van buikgriep (diarree, braken en buikpijn) ook andere oorzaken kunnen hebben. Omdat je kind vaak niet goed in staat is om alle klachten precies te beschrijven is het daarom altijd aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Wij vertellen je in artikel wel reeds waar je aandachtig voor dient te zijn bij buikgriep bij kind.

De symptomen van buikgriep

De symptomen die gepaard gaan met buikgriep zijn eigenlijk voor iedereen, zowel jong als oud hetzelfde. De belangrijkste symptomen zijn met name diarree en braken. Dit zorgt er voor dat buikgriep een zeer vervelende aandoening is. Het spreekt voor zich dat ook de buikkrampen voor het nodige ongemak kunnen zorgen, maar dat is niet onoverkomelijk. Het is vooral de diarree en het braken die er voor zorgt dat kinderen die te maken hebben met de buikgriep niet in staat zijn om naar school te gaan of deel te nemen aan bijvoorbeeld sport gerelateerde activiteiten. Het wordt dan ook altijd aangeraden, in het bijzonder voor het comfort van je kind om hem of haar gedurende enkele dagen thuis te houden.

Is buikgriep bij kind gevaarlijk?

Buikgriep is een relatief onschuldige aandoening… relatief, want in bepaalde situaties kan ze wel degelijk de nodige risico’s met zich meebrengen. Het belangrijkste risico gaat schuil in uitdrogingsverschijnselen. Als volwassen persoon zijn we ons er van bewust hoe belangrijk het is om bij intensieve diarree voldoende te drinken. Een kind staat hier doorgaans een stuk minder bij stil met alle risico’s van dien. Wanneer er buikgriep bij kind wordt vastgesteld is het dan ook altijd van belang om er voor te zorgen dat je kind in ieder geval voldoende drinkt. Dit kan gewoon water zijn, maar ook uitgebluste cola kan een interessante meerwaarde betekenen bij buikgriep. Heeft je kind echt geen eetlust, bijvoorbeeld omdat hij zich zo misselijk voelt of omdat buikkrampen hem of haar parten spelen? Dat is op zich niet zo’n probleem. Het belangrijkste is dat er goed wordt gedronken waardoor uitdroging geen kans krijgt.

Hoelang duurt buikgriep bij kind?

Bovenstaande brengt ons bij een zeer interessante vraag, namelijk hoelang een buikgriep bij kind ongeveer duurt. Dit is moeilijk te zeggen. In het merendeel van de gevallen zullen de symptomen binnen de 3 dagen aanzienlijk afnemen of zelfs volledig verdwenen zijn. In andere situaties, namelijk bij een hardnekkige buikgriep kan het evenwel voorkomen dat de buikgriep zich langer laat voelen. In ieder geval, wanneer de symptomen na een week niet bijna weg zijn of wanneer je merkt dat de buikgriep bij je kind erger wordt is het altijd belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts. Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven valt het namelijk nooit uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is.

Raadpleeg altijd een arts

Jonge kinderen en senioren vormen de gevaarlijkste doelgroep voor buikgriep. Zoals eerder reeds aangegeven is deze ziekte eigenlijk vrij onschuldig, maar het risico op uitdroging zorgt er voor dat waakzaamheid altijd geboden is. Bovendien is het ook zo dat de symptomen van buikgriep zo algemeen zijn dat ze ook zomaar kunnen duiden op een andere aandoening. Omwille van al deze redenen wordt het aangeraden om in het geval van buikgriep bij kind altijd contact op te nemen met de huisarts. Hij zal je meteen kunnen zeggen of er iets anders aan de hand is of niet en kan direct de nodige medicijnen voorschrijven om de symptomen aan te pakken.