Buikgriep besmettelijk

Standaard

De eerste vraag die mensen vaak stellen wat buikgriep betreft is of deze ziekte al dan niet besmettelijk is. Zoals u eerder op deze website reeds heeft kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van buikgriep. Dat wil zeggen dat de aard van de besmetting ook afhankelijk is van de oorzaak van de buikgriep. Sinds enige tijd is in ons land vooral het zogenaamde noro virus actief.

Dit virus zorgt voor een snelle uitbraak van buikgriep en staat er om bekend bijzonder besmettelijk te zijn. Dat wil echter niet zeggen dat de andere oorzaken van buikgriep niet besmettelijk zijn. Eerder heeft u ook reeds op deze website kunnen lezen dat het voor een dokter veelal erg moeilijk is om te kunnen achterhalen wat nu precies aan de oorzaak ligt van buikgriep. Dat maakt dat het ook bijna onmogelijk is om tot in detail te kunnen zeggen hoe besmettelijk een bepaalde buikgriep nu al dan niet is.

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden doet u er goed aan om verschillende richtlijnen in acht te nemen. Vooral de hygiëne speelt hierin een zeer grote en belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld essentieel om na ieder toiletbezoek de handen goed te wassen. Probeer bij voorkeur om daarna de deurknop van het toilet niet meer vast te nemen, want dan heeft het wassen van uw handen eigenlijk maar weinig zin.

Daarnaast is ook het type voeding van belang. Eten dat bijvoorbeeld niet werd gekookt is meestal een haard van bacteriën en kan er voor zorgen dat u sneller met buikgriep te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan de zogenaamde Salmonella bacterie die jaarlijks heel wat onbaatzuchtige vakantiegangers treft.

Tot slot is buikgriep in bepaalde gevallen ook besmettelijk via speeksel of zelfs via de lucht. Gewoon tegen iemand praten die te dicht bij u staat kan in dat geval reeds voldoende zijn om buikgriep op te lopen. Het is dus met andere woorden niet zo dat u zichzelf altijd ten volle kunt beschermen tegen buikgriep, maar door rekening te houden met een goede hygiëne en met het eten dat u eet kunt u het risico op besmetting in ieder geval wel aanzienlijk beperken.

Verder op deze website kunt u nog meer te weten komen over buikgriep. Er wordt op buikgriep.eu immers onder andere informatie gegeven over de symptomen bij buikgriep, maar ook over eventuele behandelingen, etc. Bezoek dus zeker ook de rest van de website.